Pula
Land
Gebied

Er worden 2 verschillende routes gevaren vanuit Pula

Flottielje Pula Route 1

Route Pula – Permuda


Dag 1 Aankomst - Pula
Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: op 1400 km vanaf Utrecht zit je middenin een heerlijke Mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om te beginnen: oude romeinse gebouwen gecombineerd met gezellige terrassen en restaurants. Onze vertrekhaven ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. In de haven zijn alle faciliteiten aanwezig (supermarkt, restaurant, watersportzaak). Afhankelijk van je aankomsttijd kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen en het Romeinse amfitheater te bezichtigen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider en medereizigers. ’s Avonds gaan we met z’n allen uit eten, als het even kan, buiten de haven.

Dag 2 Pula – Osor (25 mijl)
De eerste echte zeildag! We zeilen vandaag langs de baaien aan de zuidelijke punt van Istrië om meteen een mooie oversteek te maken naar de rust en pracht van de eilanden. Met een goede wind wordt dit een heerlijke dag; zonnen, relaxen, kletsen en genieten van de omgeving. We zeilen naar het oosten richting het eiland Cres. Cres is gescheiden van het kleinere eiland Losinj door een kanaal en dat is precies de plek waar Osor ligt. Dit stadje is een klein openluchtmuseum met een antiek theater, een beetje een artistieke sfeer en als je geluk hebt is er een klassiek zomeravond concert . Nu is de vakantie echt begonnen…

Dag 3 Osor – Ilovik (17 mijl)
Vandaag zakken we af langs de kust van Losinj. Het is geen lange tocht, dus wanneer je je dag in Osor wilt beginnen heb je daar alle tijd voor: terrasje, zwemmen, een ijsje, een wandeling om wat meer te zien? Alles kan. Ten zuiden van Losinj liggen een paar kleine eilanden waarvan Ilovik met 300 bewoners het grootste is… We kunnen hier aan de kleine aanlegsteigers direct in het dorp liggen, of achter je anker of een moorringboei in de beschutting van het eiland. Op de kant zijn diverse barretjes en restaurants en wanneer je niet zelf wilt roeien naar de kant, dan komen de (water)taxi’s je graag halen!

Dag 4 Ilovik – Premuda (10 mijl)
Als je voor anker ligt, is dit een dag om te beginnen met een duik in het water! Beetje fris, het perfecte vakantie gevoel om zo wakker te worden. ’s Ochtends vroeg is het water vaak nog spiegelglad en heerlijk om het “eerste spoor” te trekken. We zeilen vandaag naar het zuidelijk gelegen Premuda. Het eiland is iets groter dan Ilovik, maar er wonen minder mensen. Een prachtig plekje om de zon in de zee te zien zakken: de haven ligt aan de westkant en wordt afgeschermd door een klein eiland waarachter mooringboeien liggen en wij ons zeiljacht kunnen afmeren. Premuda is de laatste jaren populair geworden als duikbestemming, dus voordat we aanleggen in de haven zoeken we nog een goede snorkelspot… Vanavond kunnen we kiezen uit drie restaurants… nog best veel op een bevolking van 50 mensen!

Dag 5 Premuda – Mali Losinj (18 mijl)
Na twee dagen kleine plaatsen is het tijd voor weer wat drukte: we zeilen naar het grootste stadje op de eilanden van Kroatië, Mali Losinj. In de zomer stroomt het hier vol met toeristen en dagjesmensen. Er hangt een gezellige sfeer en vanaf de kades in het oude centrum heb je prima uitzicht op een kleine boulevard met palmbomen en bougainvilles, vol restaurants, barretjes en Italiaanse ijszaken… Mali Losinj ziet er prachtig uit. Maak bij avondlicht een paar foto’s van de kade: alles kleurt pastel, ziet er erg mooi uit.

Dag 6 Mali Losinj – Unije (15 mijl)
De ochtend kun je vandaag gebruiken om wat meer van Mali Losinj te zien (of om lekker uit te slapen na een gezellige avond). Wanneer je een cursus volgt, vaar je in onderling overleg meestal op tijd uit. We kunnen de dagen met kortere afstanden goed gebruiken om bijvoorbeeld in de baai bij Mali Losinj zeilmanoeuvres te oefenen. En voor flottielje schepen die hun tijd veel liever aan boord dan op de wal door brengen zijn er iedere dag mooie, alternatieve “lussen” te maken waardoor je meer ziet en vooral meer kunt zeilen. Vandaag zeilen we eerst voor een lunchstop naar het eiland Susak. Een bijzonder plekje: zandstranden! Die zie je eigenlijk hier niet, de meeste eilanden zijn rotsachtig, maar Susak heeft wel iets van een duineiland weg. Het eiland kent weinig toerisme, er is buiten het pittoreske haventje niet veel: geen nachtclubs, geen wegen, geen auto’s, alleen een paar restaurants, een hele kleine supermarkt, een prachtig uitzicht en mensen in klederdracht. Vanavond liggen we voor anker in een diepe baai: dit wordt een mooie avond onder de sterren, lekker eten aan boord of we wandelen over de top van het eiland Unije naar een klein restaurant in een dorpje met uitzicht op de Adriatische Zee.

Dag 7 Unije – Pula / Rabac (22 mijl)
De laatste dag vertrekken we vroeg. De oversteek van Unije naar Pula is een lekker stuk zeilen: vaak net even wat meer wind, omdat er geen eilanden liggen die de wind breken. Aan de zuidkant van Istrië liggen veel baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water of een dutje op het dek. Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Voor degene die nog energie over hebben: dansen in de nachtclubs op de heuvel of nakletsen op één van de terrasjes aan de baai!

Wanneer je deze reis in een flottielje als tweeweekse hebt geboekt, kan je meevaren naar Pula en daar een dagtrip maken naar de Brijuni archipel of je zeilt zelfstandig naar Rabac: een toeristisch stadje aan de oostkust van Istrië met een leuke sfeer, barretjes en restaurants aan het water, je kunt er goed boodschappen doen. Zaterdag gebruiken we als rustdag om te chillen op het strand in Rabac of om Pula te verkennen. Zondag zien we het flottielje moederschip weer in de loop van dag in één van de lunchbaaien tussen Pula en Rabac.

Flottielje route Pula – Cres


Dag 1 Aankomst - Pula
Na een autorit van ongeveer 1400 km of een vliegreis van 2,5 uur kom je aan in Marina Veruda, Pula op het schiereiland Istrië. De vakantie is begonnen… Pula is een gezellig stadje: oude Romeinse gebouwen gecombineerd met gezellige terrassen en restaurants. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider. ’s Avonds lekker uit eten op het strand of in een gezellige straatje buiten de haven. En voor wie wil, kan er natuurlijk nog een terrasje gepakt worden. We slapen aan boord onder de sterren.

Dag 2 Pula – Cres (30 mijl)
De eerste dag zeilen! We zeilen in de ochtend om in te komen naar een mooie lunchbaai aan de zuidkant van Istrië. Het mediterrane genieten is begonnen: lekker zeilen, relaxen op het dek, jezelf afvragen hoe we zullen lunchen en of je misschien al de schaduw moet opzoeken… ’s Middags zeilen we door naar Cres. Onderweg sluiten de 2-weekse flottielje jachten die uit Rabac komen aan. Cres is een Venetiaans vissersstadje met kleine steegjes, veel bloemen en gezellige pleintjes. Het ligt mooi verscholen in een baai waar we in een moderne marina kunnen overnachten of aan de kade in het oude centrum.

Dag 3 Cres – Kolorat (28 mijl)
De tweede ochtend in het wonderschone Kroatië, nu al op en top vakantiegevoel. Wakker worden van kabbelend water of geroesemoes op de kade… bedenken of je gaat beginnen met een wandeling, een kopje koffie op het terras of ontbijten op het voordek in de ochtendzon… Vandaag een flink stuk zeilen naar Kolorat. Dat is een diepe baai op het zuidelijke puntje van Cres omgeven door groene heuvels waar je herten ziet schuilen. Dit wordt een mooie avond onder de sterren, lekker eten aan boord of met de anderen op een kiezelstrand en misschien nog een stukje zwemmen of roeien in het maanlicht!

Dag 4 Kolorat – Veli Losinj (9 mijl)
Vandaag een korte afstand: als je goed kijkt zie je Veli Losinj al liggen. We zeilen eerst naar de oostkust van het eiland Losinj. Daar liggen de baaien om te stoppen voor een lunch, een duik of om lekker te chillen voor het uitkiezen! Daarna zeilen we verder richting Veli Losinj. Een gezellige plaats met een oude vissershaven die middenin het centrum ligt. Het stadje ligt op het einde van de weg: hierna niets dan natuur! Einde van de middag lekker rondstruinen door het dorp en ‘s avonds een top avond in een leuk restaurant aan de kade.

Dag 5 Veli Losinj – Martinscica (19 mijl)
We zeilen vandaag terug naar het noorden. Dat kan op verschillende manieren: via de zuidkant van Losinj, via het kanaal vlakbij Mali Losinj, of via het kanaal bij Osor tussen Cres en Losinj. Kies welke kant je graag op wilt en waar de wind je het beste gezind is. Martiniscica ligt op Cres en is met haar 200 inwoners het op één na grootste dorp op het eiland! Maar dit vissersdorp heeft alle noodzakelijke faciliteiten: winkel, water, kade, pin, douches, bar en restaurant, postkantoor en een mooie zonsondergang… Het ligt aan een prachtige baai en om de hoek liggen een paar leuke snorkelplekken waarvan één met een super blauwe grot, bijzonder om naar toe te zwemmen!

Dag 6 Martniscica – Pomer (19 mijl)
’s Ochtends zeker nog even snorkelen in deze mooie omgeving of alleen een duik om lekker wakker te worden. Daarna hijsen we de zeilen en maken de oversteek naar de uiterste zuidpunt van Istrië. Hier ligt een diepe beschutte baai in een schitterende omgeving, waar de plaatsen Pomer en Medulin liggen. Wij kiezen voor de eerste, daar ligt namelijk de beste haven en dit oude vissersdorp heeft leuke (vis)restaurants, cafés, bakkerijen en supermarkten. Maar voor het schilderachtige en toeristische Medulin is ook wat te zeggen: het heeft een oud centrum met gezellige restaurantjes en terrassen en … een uitbundig nachtleven. Facultatief!

Dag 7 Unije – Pula / Brijuni (11 mijl)
De laatste dag beginnen we rustig aan. In de baai liggen veel eilanden met baaitjes en snorkelplekjes. Als dat te rustig is kun je ook je anker uitgooien bij Medulin om daar nog even te shoppen in de winkelstraatjes. Daarna zeilen we om de kaap heen naar Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Voor degene die nog energie over hebben: dansen in de nachtclubs op de heuvel of nakletsen op één van de terrasjes aan de baai!

Wanneer je deze reis in een flottielje als 2-weekse reis hebt geboekt, kan je meevaren naar onze haven in Pula. Je kunt ook naar de stadshaven varen zodat je de zaterdag kunt gebruiken om meer van Pula te zien of om daarvandaan zelfstandig een dagtrip te zeilen door de Brijuni archipel. Voor ons is de zaterdag een rustdag om te chillen op het strand. Zondag komt het flottielje in de loop van dag weer samen in één van de lunchbaaien aan de zuidkant van Istrië.

 

© 2024 ZonnigeZeilVakanties - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline