Sardinië
Land
Gebied

Zeilroute Garibaldi, zeilen in Noord Sardinië

1 week – 93 mijl. 

zeilroute Garibaldi

Zeilen in Sardinië, Portisco –> Santa Teresa di Gallura –> Portisco

De Garibaldi zeiltocht is een klassieke en ontspannende zeilroute, zowel geschikt voor kleine en grote jachten. Het merendeel van het zeilen vindt plaats onder de beschutting van de eilanden binnen de Maddalena Archipel. Dat is ook waarom we minder ervaren bemanningen aanraden om deze route te volgen. De gemiddelde afstand is 16 mijl per dag

1e DAG : Portisco - Cala di Volpe – Golfo Aranci (15  N.M.)

De eerste dag is een zeer ontspannen zeiltocht om te wennen aan het schip. We verlaten Portisco in de ochtend en gaan naar het noorden om na 3 mijl voor anker te gaan in Cala di Volpe, deze baai wordt gekenmerkt door een lang strand en het beroemde hotel met dezelfde naam. U kunt hier heel beschut liggen met alle winden, en daarom wordt deze baai ook gebruikt door vele grote jachten. Vanaf hier zeilen we naar Golfo Aranci, rechtstreeks ongeveer 10 mijl afstand en 2 uur genieten. Golfo Aranci ligt aan het begin van de baai van Olbia. Aranci is een rustig vissersdorpje gelegen aan een mooie baai met witte zandstranden. Vanuit de baai heeft u uitzicht op het eiland Tavolara, een indrukwekkend rots eiland dat oprijst uit het water. Aan de wal kunt u genieten van een heerlijke maaltijd in een vis restaurant en is er gelegenheid om inkopen te doen.

Cala di volpe


2e DAG: Golfo Aranci -> Caprera (20 N.M.)

Nadat we Golfo Aranci verlaten varen we in noordelijke richting langs de kust waar de beroemde jachthaven van Porto Cervo is gelegen. Na Capo Ferro met de indrukwekkende vuurtoren op de top van de rotsen gaan we in westelijke richting naar het prachtige eiland Caprera. De afstand is ongeveer 20 nautische mijlen. We zeilen verder naar Cala Porto Palma in het zuiden van Caprera. Het hoge contrast van het kristalheldere blauwe water met het roze van de rotsen zal uw ogen zeker bekoren. We overnachten in de baai waar twee zeilscholen gevestigd zijn en zeilcursussen geven. Er liggen meerboeien in de baai die u kunt gebruiken of u kunt achter uw eigen anker overnachten. De ankergrond is heel goed.

3e DAG: Caprera -> Santa Maria -> Santa Teresa di Gallura (20 NM)

Na uw vertrek zeilt u ten zuiden van Caprera en Santo Stefano en ten noorden van Capo d'Orso. Deze kaap staat bekend om zijn rots in de vorm van een beer. Na Santo Stefano verlegt u koers in noordelijke richting en zeilt u tussen Spargi en La Maddalena. De ingang van de baai van Santa Maria wordt gekenmerkt door een in het midden boven water gelegen rots (rif). U kunt deze zowel links of rechts passeren. Dit eiland is een van de noordelijkste punten van Sardinië, de baai heeft kristalhelder water en een goede zandbodem om te ankeren. Direct aan het strand is er een kleine steiger waar zeilboten niet kunnen aanmeren maar die u met de bijboot kunt gebruiken. Santa Maria is het enige kleine eilandje dat in de zomer wordt bewoond. Vervolgens zeilen we naar Santa Teresa di Gallura, dit zal ongeveer 2 uur in beslag nemen, de afstand is ongeveer 10 mijl. Het is een diep in het land gelegen natuurlijke fjord met jachthaven, deze is recentelijk vernieuwd. Het dorp biedt een prachtig uitzicht op Bonifacio en zuid Corsica. Een van de traditionele activiteiten is het vissen en verwerken van koraal; veel winkels bieden van koraal gemaakte artikelen en sieraden aan.

Spargi

4e DAG: Santa Teresa di Gallura -> Lavezzi -> Cala Liscia Ruia (18 NM)

Lavezzi Island ligt op 6 mijl afstand van S. Teresa di Gallura, ongeveer een uur varen. De beste baai Cala Lazarina bevindt zich aan de Zuid-Westkant van het eiland. Bestudeer aandachtig de zeekaarten voor het naderen van deze baai. Er zijn hier geen bewoners maar een paar koeien en ezels. Ze zijn niet gevaarlijk ondanks dat ze een soort van verrassing en verwarring veroorzaken, vooral bij niet goed geïnformeerde toeristen die van de zon genieten op het strand. Achter het strand bevindt zich een kerkhof waar de bemanning van het Franse fregat Semillante begraven liggen die op deze rotsen tot zinken kwam in 1885. Lavezzi is een van de mooiste eilanden van het gehele gebied. Nadat u het anker heeft opgehaald zeilt u tussen Spargi en Budelli bent u weer onderweg naar de Maddalena Archipel. Na 12 mijl en ongeveer 2 uur, bereikt u Cala Liscia Ruia. De baai is erg mooi met een goede beschutting tegen de wind met uitzondering van wind uit Zuid, Zuidoost-en Oost. Let goed op met de navigatie in verband met de aan de oppervlakte gelegen rotsen aan de linkerzijde van de ingang.

5e DAG : Cala Liscia Ruia -> Cala Corsara -> Cannigione  (13 N.M.)

Na uw vertrek uit Cala Liscia Ruia kunt u koers zetten naar het eiland Spargi, waar u kunt aanmeren, na minder dan 1 uur en 4 mijl, in Cala Corsara. Deze baai wordt gekenmerkt door gladde granieten rotsen, kristalhelder water en wit zand; het is een goede schuilplaats voor de Mistral. In de middag kunt u heerlijk zeilen tussen de eilanden van de Maddalena Archipel richting Cannigione. Dit ligt op 9 mijl afstand gelegen in een natuurlijke diepe fjord aan het einde van de Golf van Arzachena. In deze baai zijn diversen prachtige ankerplekken en stranden. We meren af in de haven en kunt u het dorpje verkennen.

Cala Corsara Spargi

6e DAG : Cannigione -> Isola Mortorio -> Portisco (15 N.M.)

Nadat we Cannigione verlaten zetten we eerst koers naar het Noorden en later Oost / Zuid-Oosten. We passeren Porto Cervo en zeilen de golf van Congianus binnen, van waaruit u vertrokken bent op de eerste dag. Het eiland Mortorio staat bekend om zijn woeste landschappen en meeuwen samen met het helder kristal ondiepe water: een groot aantal films zijn genomen tussen hier en Cala di Volpe. Isola Mortorio ligt 3 n.m. ten oosten van Cala di Volpe. De mooiste ankerplaats is aan de zuidwestelijke kant van het eiland. Een heerlijke plek om na te genieten van een prachtige week. Er resten slechts 4 n.m. tussen u en uw eindbestemming: Marina di Portisco.

Deze route kunt u heel goed zelf zeilen als u een ervaren zeiler bent. Maar als u ook van gezelligheid houdt dan is het misschien leuk om in onze flottielje mee te varen. Als u in het menu op flottielje Italie klikt dan kunt u hier meer over lezen. Of stuur een offerte aanvraag naar info@zonnigezeilvakantie.nl

© 2024 ZonnigeZeilVakanties - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline