Spanje, wind en meer informatie
Land
Gebied

Meer informatie over zeilen in Spanje

windverwachting voor Zeilen in Spanje voor de komende 24 uur


Spanje – Vaste land

Wij hebben het hier alleen over het vaste land van Spanje van de grens met Frankrijk aan de Middellandse Zee tot aan Cadiz. Het Noordwesten van Spanje valt hierbuiten, dat kunt u vinden bij Noord Europa. De Balearen eilanden staan beschreven op hun eigen bestemmingen pagina.

Als u door Spanje reist zult u de grote variatie van dit enorme land ontdekken, in het Noorden lijkt het op Ierland en in het Zuiden op Marokko. De sporen van de verschillende koninkrijken waaruit de basis van het originele Spanje bestaat kunt u herkennen in de verscheidenheid van talen, cultuur en artistieke traditie.

Het is moeilijk om Spanje als één land samen te vatten. Catalunya is levendig en ontwikkeld verder, Galicië is ruig en origineel, Baskenland worstelt met een naoorlogse depressie en spectaculaire nieuwe initiatieven in de steden, Castile en het Zuiden voornamelijk “Spaans”. Er zijn een aantal specifieke hoogtepunten op uw reis door Spanje; de drie grote steden Barcelona, Madrid en Sevilla, de Moorse monumenten van Andalusië , de Christelijke monumenten van het oude Castile strandleven in Ibiza of aan de meer verlaten stranden rond Cadiz en in het Noorden, een van de beste bergsport gebieden in Europa en de Pyreneeën.

Op het platteland kunt u dorpen aantreffen nog steeds in de sfeer verkerend uit de tijd van de ontdekkingsreis van Columbus: ruige gebieden en meer en meer verlaten dorpen omdat de jeugd naar de steden trekt. Voor de bezoeker behoudt het landschap zijn fascinatie en de locale verscheidenheid is groot zodat een tocht van een paar uren totaal verschillende contrasten toont. Spanje is een land vol met berglandschappen en de siërra’s hebben barrières’s opgeworpen tegen de centralisatie. In de steden is altijd iets te beleven, in clubs, in de straten, in de mode, in politiek en zelfs in de meest afgelegen plaatsen treft u nachtleven, muziek en amusement aan om de traditionele fiësta’s niet te vergeten.

Buiten de Balearen heeft Spanje niet direct een aantrekkelijk zeilgebied te bieden ondanks zijn lange kust. De rotsige Costa Brava in het Noordoosten en de Middellandse zeekust zijn het meest interessant. Er bevinden zich genoeg jachthavens, maar verder is er niet veel te zien.

 

Meer achtergrond informatie over zeilen in Spanje

Barcelona, Mallorca, Ibiza, Marbella, Palamos, Menorca, Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Gibraltar.

Barcelona

Pas sinds enkele tientallen jaren staat deze Noordelijke Spaanse stad Barcelona in de belangstelling van toeristen. Maar deze ooit industriële stad die weinig leek te bieden heeft een indrukwekkende verandering ondergaan die begon bij het onderdak bieden aan de Olympische Spelen in 1992, een evenement dat de stad kompleet heeft getransformeerd. Inderdaad, Barcelona is het millennium binnen getreden als een van Europa’s meest populaire korte vakantie bestemmingen.

Het oudste gedeelte van Barcelona, vroeger door stadsmuren omringd, is gebouwd bij de haven en doorkruist door de beroemde Ramblas, een bestrate hoofdweg die zich uitstrekt van de haven tot het Plaza de Cataluna, het centrum van de stad. De skyline wordt gedomineerd door de fantastische torenspitsen van de Templo Expiatorio de la Sagrada Familia – kerk van de Heilige familie – een enorme, nog niet afgemaakte kathedraal door Gaudi gebouwd. Zijn werk kunt u door de hele stad heen bewonderen, de lantaarnpalen en fonteinen van Plaza Reial, en zijn vele gebouwen, overal heeft Gaudi zijn werk achtergelaten.

Andere belangrijke interessante plaatsen zijn de kerk van San Pablo del Campo 914, de gotische kathedraal van Santa Eulalia, en een monument voor Christopher Columbus wat aan het eind van de Rambla staat en de Olympische Haven overziet.

Met een aangenaam klimaat het gehele jaar – niet te heet in de zomer en een paar echte koude dagen in de winter -  is het niet verbazend dat Barcelona een stijgend aantal bezoekers aantrekt. Inderdaad is Barcelona het millennium binnengetreden als een van Europa’s meest populaire korte vakantie bestemmingen, inclusief zeil vakanties.

Marbella

Marbella is een van de belangrijkste badplaatsen van de Costa del Sol, en het is er een groot deel van het jaar dan ook erg zonnig (met 18,7°C als jaarlijks gemiddelde dagtemperatuur). Er zijn zeer veel hotels en toeristenappartementen in deze stad gebouwd, vooral veel welgestelde toeristen verblijven hier. Marbella bezit meer dan tien golfterreinen, en Puerto Banús is de meest prestigieuze plezierhaven van de Middellandse Zee.

Voor mensen die van watersport, golf, en andere sporten houden, zijn er goede faciliteiten in Marbella.

Met de bus zijn andere plaatsen zoals Malaga en Algeciras eenvoudig te bereiken. Er loopt een buslijn langs de kust. Ook het vliegveld van Malaga is zo eenvoudig en snel te bereiken.

In de bergen rond Marbella zijn archeologische opgravingen gedaan, die wijzen op bewoning in de paleolitische en neolitische tijd. Ook zijn er overblijfselen gevonden van Fenicische en latere Carthaginensische nederzettingen in het gebied van de Rio Real. In de Romeinse tijd heette de stad Salduba.

Tijdens de islamitische overheersing bouwden de moslims een kasteel in deze stad, en ommuurden zij deze. De naam Marbella, afkomstig van Marbil-la, dateert uit deze islamitische tijd. In 1485 werd het door de Spanjaarden heroverd, en in de eeuwen die hierop volgden, groeide de stad.

Bezienswaardigheden: Het oude centrum met: La Iglesia de la Encarnación, het stadhuis op de Plaza de los Naranjos, de Arabische muur, Het Almeda Park bekend voor zijn zitbanken uit keramiek, de bronzen beelden van Salvador Dalí op de Av. del Mar, Puerto Banús (de prestigieuze jachthaven).

Jaarlijks terugkerende evenementen: Feest van "San Bernabé" op 11 juni, Zeefeest van de "Virgen del Carmen" op 16 juli, de processies tijdens de "Semana Santa" tijdens de Goede Week.

Palamos

Palamos is een aantrekkelijke stad met goede hotels, restaurants en stranden. Niet een zeer bekende toeristen bestemming maar ondanks dit biedt het plaats aan het enige belangrijke jachtverhuur bedrijf aan de Costa Brava.

Hoewel de ruige schoonheid van de Costa Brava (letterlijk ‘Wilde Kust’) veroorzaakt dat het zeker een van de meest bezochte toeristen bestemmingen van Spanje is, is het niet een van Europa’s beste zeilbestemmingen. De “cala’s” (baaien) zijn meestal naar het Noorden of Noordoosten gericht – de overheersende windrichting – en niet echt beschermd. In de zomer liggen ze vol met privé moorings en is het lastig om een plek te vinden. Er zijn jachthavens in Platja d’Aro, Palamos, L’Estartit, L’Escala, Ampuriabrava en St Margarida. Er is ook een uitstekende beschutte plek in San Feliu de Guixols.

Het is verstandig om Augustus te vermijden, wanneer het erg druk is, en Juli is niet veel beter. Juni en september zijn bijzonder prettig, speciaal als het rustige weer het mogelijk maakt om te overnachten in een van de baaien van AiguaBrava, Sa Tuna of Sa Riera.

In de baai van Rosas liggen de door mensenhand aangelegde steden met kanalen Ampuriabrava en Sta. Margarida en de haven van L’Escala waar de visrestaurants binnen de haven bekend zijn in de hele regio.

Meer naar het Noorden waar de Pyreneeën in de Middellandse Zee omlaag storten liggen een aantal kleine stadjes die beschutting bieden en enkele haven faciliteiten bieden. Cadaques is een bezoek waard waar de geest van Dalí rondwaart.

Lanzarote

Lanzarote heeft een 250 kilometer lange kustlijn en meer dan 100 stranden. Er zijn lange zandstranden, rustige baaien voor naturisten, natuurlijke vulkanische bronnen en een kristalheldere oceaan, kortom een paradijs voor watersport liefhebbers.

Lokale feesten vinden gedurende het gehele jaar plaats in Teguise, Arrecife, Haria and Tias. Van plechtige religieuze processies tot kleurrijke gekostumeerde parades en straat festivals. De Spanjaarden weten hoe te feesten en de ‘fiësta’s’ bieden u de mogelijkheid om samen met de locale mensen te genieten. Informeer bij de toeristeninformatie voor meer details van de locale feesten tijdens uw bezoek.

Het levendige nachtleven van Lanzarote vindt plaats in de hoofdstad, Arrecife, en de twee belangrijke oorden Puerto del Carmen en Costa Teguise. Er is een gevarieerd aanbod van bars, restaurants en disco’s waar u kunt feesten tot in de kleine uurtjes.

Voor een bijzonder diner kunt u terecht bij Lagomar restaurant in Nazaret aan de Costa Teguise. Het restaurant is gebouwd in het spectaculaire voormalige huis van de acteur Omar Shariff. Hier kunt u genieten van de heerlijk mediterrane keuken terwijl u geniet van het uitzicht van een van de dakterrassen. Tip, probeer de eend met gecaramelliseerde appel. Puerto Calero heeft een prachtige boulevard en trekt ook rijk en beroemd aan als stop plaats op hun tocht. Het is een ideale locatie voor een ontspannen avond wandeling of u geniet lekker van een drankje onder de rijen met palmbomen die op de boulevard staan.

Mallorca

We kunnen wel zeggen dat de geschiedenis van Mallorca even langs is als zijn kustlijn. Het verleden, heden en toekomst wordt sterk beïnvloed door de aanwezigheid van zijn 5.547 km lange kust. Mallorca heeft vele veroveraars, bezetters, bewoners en toeristen aangetrokken die een rol vervullen in zijn rijke geschiedenis. De haven is een van de belangrijkste van de Middellandse zee. De stad heeft talrijke bouwkundige schatten zoals het 14e eeuwse Bellver kasteel, uniek door de ronde structuur van de gotische kathedraal, het markt gebied, het aartsbisschop paleis en het klooster van St. Francis.

Palma de Mallorca is de belangrijkste stad en de hoofdstad van de Balearen. Palma is een oude mediterrane havenplaats gemarkeerd door een prachtige mix van gotische, Moorse en renaissance monumenten, palmbomen, jachthavens, moderne luxe hotels en appartementen. De stad staat bekend om zijn grote charme en wordt de parel van de Middellandse zee genoemd. Gelegen aan de Zuidelijke kust van het eiland, rond de baai van Palma met een weelderige berg vegetatie en de imposante kathedraal die over de haven uitkijkt.

De bewoners van Mallorca zijn bijzonder sociaal. Zij maken graag een praatje met vreemden in een bar en groeten iedereen bij binnenkomst of vertrek. Een ‘Bon dia’ groet gonst dan door het café. Zij waarderen het als een buitenlander hen aanspreekt in een van hun beider talen.

U kunt bars en restaurants in alle soorten en smaken bezoeken in Palma.

Menorca

Legenden vertellen dat de winden van Menorca de persoonlijkheid van mensen beïnvloed. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de degenen die hier eens als toerist kwamen meestal terugkeren. Menorca heeft een sterk karakter dat verschilt van de andere eilanden van de Balearen. Menorca, het kleine eiland volgens de Romeinen, bezit een bijna maagdelijk binnenland en toont interessante overblijfselen van zijn oude historie. Maar aan de andere kant zijn er ook stranden en verlaten baaien met een totale lengte van 216 kilometer. Een ideaal oord voor degenen die op zoek zijn naar echte ontspanning.

Mahon is de hoofdstad van het eiland. Zijn architectuur toont Britse invloeden, overgebleven uit de tijd dat Menorca onderdeel van het Britse Rijk vormde. U kunt nog steeds de ruines zien van het oude Engelse Marine Hospitaal. De volgende plaatsen mogen niet ontbreken in uw bezoek aan Mahon;

De haven, men zegt een van de beste ter Wereld. Vlakbij de haven ligt Finca de San Antonio. De plek waar Admiraal Nelson en Lady Hamilton hun beroemde romance beleefden.

Ciutadella de Menorca was de hoofdstad van het eiland in het Moorse tijdperk tot de 18e eeuw. Aristocratische bouwwerken en enkele paleizen tonen dit glorieuze verleden. Ciutadella is een typisch mediterrane stad met kleurrijke smalle straten. De hele stad is tot Nationaal Monument uitgeroepen door de Spaanse staat.

Cultuur festivals zijn bijzonder interessant. Het festival van San Juan staat bekend om el Jaleo, een middeleeuws ruiter optreden in kleurige oude gewaaden.

Ibiza 

Ibiza wordt vaak het Witte Eiland genoemd om zijn architectuur van witte huizen. Het is een belangrijk toeristen centrum met grote aantrekkingskracht geworden sinds de zestiger jaren, bekend door zijn Hippie cultuur en nudisten stranden.  

De laatste invasie die Ibiza heeft ondergaan in zijn recente geschiedenis is die van het toerisme. Het toerisme is tevens de belangrijkste inkomensbron van het eiland. De komst van velen hippies in de zeventiger jaren maakte deel uit van een belangrijke culturele verandering van het eiland. Dit ving aan met de komst van een groot aantal gevluchte artiesten uit Midden Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al deze factoren hebben Ibiza het kosmopolitische en multiculturele karakter gegeven die het nog steeds ontwikkeld, en hebben een rol gespeeld in de vorming van de geschiedenis van het eiland.

Ibiza stad is gelegen op een heuvel en kijkt uit over de baai en wordt omringd door imposante forten. Het biedt een unieke en kleurrijke ambiance met zijn smalle straten en talrijke winkels en uitstallingen waar u souvenirs en de laatste mode artikelen kunt kopen. 

Als u de stranden achterlaat om het binnenland te ontdekken treft u een puur en eenvoudig mediterrane cultuur aan. Overblijfselen van bewoners die duizenden jaren geleden op Ibiza leefde zoals de beroemde muurschilderingen van Ses Fontelles.

Het kleine eiland Formentera ligt vlakbij Ibiza en nodigt u uit voor een heerlijke tussenstop van enkele dagen. Dit kleine eiland bevindt zich op 11 mijl van de Zuidoostelijke kust van Ibiza. U kunt de zee van bijna ieder punt op het eiland zien. Er zijn talrijke lange stranden en verlaten baaien waar u voor een aantal uren of de nacht kunt ankeren. Enkele hebben prachtige grotten die het waard zijn om te bezoeken als uw tijdschema het toelaat. Formentera heeft een heerlijk klimaat met gedurende het hele jaar aangename temperaturen, rijke vegetatie met dennenbomen en palmen. De rustige en relaxte sfeer maken van Formentera een waar paradijs!

Tenerife

Het eiland Tenerife is gelegen in de Atlantische Oceaan tussen de subtropische en gematigde zones. Tenerife ligt voor de kust van Afrika en is slechts een paar uur vliegen van het hart van Europa. De uitzonderlijke ligging heeft het gemaakt tot een ontmoetingsplaats voor Europa, Afrika en Amerika.

Met zonneschijn en constante Noordwestelijke winden gedurende het hele jaar biedt Tenerife uitstekende zeilmogelijkheden. De ervaring van de bemanning dient te liggen op het niveau van ‘coastal skipper’. U vaart ten slotte op de Atlantische Oceaan.

Indien u Tenerife als startpunt neemt dan heeft u de mogelijkheid om drie onaangetaste eilanden te bezoeken; La Palma, La Gomera en El Hierro. Deze eilanden zijn spectaculaire vulkaan bergen met voldoende goede havens en jachthavens.

Tijdens het zeilen in de Canarische eilanden kunt u met wat geluk dolfijnen en walvissen zien. Tenerife heeft een uitzonderlijk mild klimaat met aangename temperaturen terwijl de spectaculaire kust wordt overstroomd door het warme en heilzame water van de Atlantische Oceaan.

Gran Canaria

Gran Canaria is een van de laatste paradijselijke eilanden van Europa. Een miniatuur continent met weelderige bossen, exotische flora en fauna, woestijnachtige duinen, bergen, vulkanische kraters en soms sneeuw op de hoogste bergen.

De hoofdstad, Las Palmas de Gran Canaria heeft een van de meest indrukwekkende havens van de wereld; Puerto de La Luz. Het klimaat is als het voorjaar en het landschap is gevarieerd en bijzonder mooi met contrasten van bergtoppen bedekt met sneeuw en paradijselijke stranden.

De meeste jachthavens bevinden zich in het Zuiden en bieden uitstekende ligplaatsen, goede faciliteiten en een aangename service. Puerto de Mogan is genesteld in spectaculaire kliffen aan de Zuidwestelijke kust van Gran Canaria en is daarmee het meest pittoreske oord van de Canarische eilanden. Volgens enkelen met het beste klimaat van de wereld en het hele jaar zonneschijn en is een goede plek om een tijd te verblijven.

Gibraltar

Gibraltar is een rots en een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. De stad ligt in het uiterste zuiden van Spanje aan de Straat van Gibraltar. De berg is in de klassieke literatuur één van de Zuilen van Hercules.

In 1309 veroverden de Castilianen de rots maar in 1333 werd de plaats opnieuw Moors. In 1462 kwam in het kader van de Reconquista definitief een einde aan de Moorse aanwezigheid op Gibraltar. Op 4 augustus 1704 veroverde een Engels-Nederlandse coalitievloot de rots en sindsdien bleef de doorvaart door de straat van Gibraltar onder Engels toezicht en de rots een Britse exclave. Als gevolg van de Spaanse successieoorlog, volgens het Verdrag van Utrecht kwam Gibraltar in 1713 definitief in Engelse handen. Sinds 1830 is de rots een Britse kroonkolonie. Gibraltar geniet zelfbestuur op gebied van binnenlandse zaken en rechtspraak. Groot-Brittannië is verantwoordelijk voor het buitenland beleid. Een gouverneur vertegenwoordigt de Britse kroon.

Medio 1966 sloot Spanje voor korte tijd het grensverkeer naar en van Gibraltar en beperkte de luchtvaart daarheen. In 1969 werd de grens volledig gesloten, wat grote problemen opleverde voor het wederzijdse woon-werkverkeer. Gibraltar moest in die tijd ook voor de eigen drinkwatervoorziening zorgen. Na de dood van Franco verbeterden de betrekkingen en in 1982 werd de grens weer geopend, maar de Spanjaarden bleven vasthouden aan lastige grenscontroles, terwijl die aan de andere grenzen allang waren afgeschaft. Pas in december 2006 werd er een vliegverbinding geopend tussen Madrid en Gibraltar. Spanje blijft echter aanspraak maken op de rots. In 2002 sprak 99% van de bevolking van Gibraltar zich in een referendum uit tegen een gedeelde Brits-Spaanse soevereiniteit, een voorstel van de Britse premier Tony Blair en zijn toenmalige Spaanse collega José Maria Aznar.

De opvolger van José Maria Aznar, José Luis Rodriguez  Zapatero en Tony Blair tekenden in september 2006 een akkoord dat de meeste problemen tussen beide landen en Gibraltar op moet lossen; de luchthaven van Gibraltar mag voortaan vluchten uit Spanje en de rest van de Europese Unie afhandelen, de luchthaven zal zowel door Britse als Spaanse ambtenaren worden bemand, de aanvliegroute mag door het Spaanse luchtruim lopen, de grensbepalingen worden versoepeld, Spanje zal meer telefoonlijnen naar Gibraltar aanleggen en een langlopend conflict over pensioenbetalingen van Spaanse voormalige arbeiders in Gibraltar is bijgelegd.

Begin december 2006, stemden de bewoners in een referendum in meerderheid voor een nieuwe grondwet, die een belangrijke stap is op weg naar onafhankelijkheid.

Het verkeer op Gibraltar rijdt rechts, wat voor landen onder de Britse kroon uitzonderlijk is.

Op de rots leeft een door de Britten ingevoerde apenkolonie. Het gaat om een troep berberapen, die verder ook in Noord-Afrika voorkomen. Een legende zegt dat, wanneer de apen van de rots weg zijn, het met de Engelse heerschappij daar afgelopen is. Mede daarom wordt de populatie streng beschermd. De kolonie bestaat uit enige tientallen dieren.

© 2024 ZonnigeZeilVakanties - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline